Over Riska

Mijn naam is Riska Volkerts (1973) en ik beoefen al vele jaren yoga. In mijn jeugd heb ik professioneel getennist. Door mijn vader, die thuis dagelijks yoga beoefende, werd ik erop gewezen hoe goed yoga voor me was om meer gefocust en ontspannen te spelen. Na mijn tenniscarrière heb ik een paar jaar tennisles gegeven. Hierna heb ik samen met mijn zus kledingwinkels JUTKA & RISKA opgericht.

Ruim zeven jaar geleden werd ik ziek. De artsen hadden geen idee wat er met me aan de hand was en waar mijn vermoeidheid-en andere neurologische klachten vandaan kwamen. Met de opvoeding van drie kleine kinderen waren dit erg zware jaren. Ik ben veel gaan mediteren en lichte yogalessen gaan volgen, waar ik me erg goed bij voelde. Inmiddels heb ik de diagnose “ziekte van Lyme” gekregen. Dat gaf rust. Na gerichte therapie gaat het inmiddels veel beter met mijn gezondheid.

In 2016 ben ik op Bali in aanraking gekomen met Kundalini yoga en dat veroverde mijn hart. Ik heb mijn opleiding tot Kundalini yoga docent vorig jaar afgerond aan de Karam Kriya School en ben inmiddels begonnen met de Teacher training Level 2. Ook heb ik vorig jaar mijn Yin Yoga docentenopleiding afgerond.

Kundalini Yoga heeft voor mij de juiste afwisseling van fysieke oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie. Het maakt me zowel soepel als sterk. Ontspannen maar ook alert. Ik leef nu meer vanuit mijn hart en voel me meer verbondenheid met de wereld om mij heen.

Een yoga vorm om te ervaren. Je hoeft niet lenig te zijn of ervaring te hebben, iedereen kan de lessen volgen, jong of oud.

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een actieve yogavorm met veel dynamische oefeningen, verschillende ademhalingstechnieken, mantra’s en meditaties.

Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd en wordt als de meest krachtige vorm van yoga gezien.

De oefeningen hebben een sterk reinigende werking op gifstoffen in het lichaam. Verder heeft het een helende werking met betrekking tot pijn, angstgevoelens, stress en frustraties.

Kundalini yoga werkt zeer direct in op het zenuwstelsel en klierenstelsel, waardoor het effect van de oefening vrijwel meteen voelbaar is.

Met kundalini wordt de energie aangeduid die ligt opgeslagen in het wortelchakra, diep in de bekkenbodem gelegen. De mens heeft meerdere energiecentra die lichaam, geest en ziel met elkaar in verbinding brengen. Deze energiecentra noemen we chakra´s.

Door kundalini yoga te beoefenen wordt de opgeslagen kundalini energie in beweging gebracht. Deze wordt van de onderste chakra langs alle chakra’s omhoog geleid naar het kruinchakra waar het kan ontwaken.

Zodra kundalini-energie de hersenen bereikt, of de bovenste chakra’s, is volgens de yogi’s de ziel vrij en wordt verlichting bereikt of ervaren.

Yin Yoga

Yin Yoga is een therapeutische vorm van yoga die gaat over het creëren van ruimte in je bindweefsel en je gewrichten. Door een houding lang aan te houden (3 tot 5 min) en niet te bewegen zoals bij actievere vormen van Yoga, bereik je het stugge bindweefsel.

Yin Yoga doe je voornamelijk zittend of liggend op de vloer in veilige, openende poses waardoor de botten van elkaar af bewegen. Dit in tegenstelling tot een Yang yogavorm waarin je je spieren voornamelijk aanspant. Door de Yin yogahoudingen wordt de fascia gestimuleerd.

Fascia is een bindweefsel dat rond spieren, botten en gewrichten ligt. Het geeft ondersteuning aan die lichaamsdelen en het geeft structuur aan je lichaam. Door de Yin poses maak je dit bindweefsel sterker, laat je het beter doorstromen en wordt het elastischer. En dit zorgt voor extra ruimte en flexibiliteit in je lichaam.

Tijdens een Yin yogasessie word je uitgenodigd om inwaarts te keren en jezelf eens van wat dichterbij te bekijken. Zo kijk je bijvoorbeeld naar dieperliggende sensaties en gevoelens die wellicht lang verborgen waren. Het vraagt om moed en kwetsbaarheid om je op deze manier over te geven aan je eigen helingsproces.

“In Yin Yoga geef je je over aan de adem en houding en krijg je de tijd om diep naar binnen te keren”

Lessen

Woensdag  9.00-10.15 Yin Yoga
Donderdag 9.00-10.15 Kundalini Yoga
Vrijdag        9.00-10.15 Kundalini Yoga

Ruimte

De lessen worden bij mij thuis gegeven in Aerdenhout (nabij Haarlem). Een intieme ruimte met veel grote ramen.

Aan het begin en einde van de les drinken we samen een kopje thee, wat het lekker ongedwongen en huiselijk maakt.

Contact

Riska Volkerts

Oosterduinweg 252
Aerdenhout

Tel: 06-46615460

Neem voor vragen gerust contact met mij op.